2002 /Rakt-Art Galéria

Kiállítási koncepció 

Évek óta foglalkoztatnak különböző nyelvi, filozófiai, természettudományos elméletek Ezek modellezését, téri és síkbeli megjelenítését, konkretizálását végzem különböző módszerekkel. A racionalítás átfogalmazódva különös esztétikai hatású művek létrehozását teszik lehetővé.

Többször papíron, vagy fotón jelennek meg a gondolati – modellek. A formák rétegződnek, a fogalmak újraértelmeződnek, gazdagodnak.

A másik eszközöm az általam használt számítógéppel manipulált fekete-fehér fényképek létrehozása. Készítettem egy dobozt mely manipulálni tudja a fényt scanner segítségével. A fénydobozom fából készült, a doboz belsejében különböző tárgyak, kífeszített zsinegeken függenek. Ezt az egyik oldalán nyított dobozt a scannerre helyeztem és bescanneltem a doboz belsejét.

Csak a zsinórra és a tárgyakra irányuló scanner fénye által létrejön egy ellenörízhető, megvilágított terület, ahol a háttér és az előtér tónusértékei vizsgálhatók. A scannelt képeket filterek segítségével átalakítottam színes printeket  és síkfilmeket készítettem belőlük. Ezt a filmet negatívként használtam. Utána kontaktoltam a filmeket fotópapírra. A fénydoboz tárgyai szorosan kapcsolódnak a rajzaimban használt képi elemekhez, ill. installációimhoz.

Új eszközöm segítségével kiszélesítem a látás szokásos hatókörét, új kapcsolatokat teremtek az ismert elemek között. Jó eszköz erre a fénydoboz melyben különös laboratórium-hatás alakul ki, ahol a felületek, hátterek, és a térben lévő tárgyak tónusértékét tanulmányoztam.

Így sajátos absztrakciós gondolkodási modulok jönnek létre. A háromdimenziós tárgyak fokozatosan térnek át egy magasabb anyagtalan filozófiai szintre. Az egyszerű, de mégis mély jelentéssel bíró tárgyak tovább transzformálódva egy elvontabb képi jelentést közvetítenek a szemlélő számára.

Pál Csaba